тел: 05131 22 48 | e-mail: su_v.levski@abv.bg | facebook


Коледният дух завладя и нас

Коледа е деня на очакването, на трепета, на вълнението. Този празник е съпроводен с много надежди в бъдното добро.

И тази година Коледният дух завладя учениците от начален етап при СОУ”Васил Левски”-гр.Вълчи дол и техните родители. С голямо въодушевление и старание ученици и родители се включиха в подготовката на традиционния Коледен базар, който се проведе на 22.12.2015 г. Учениците подготвиха красиви сурвачки и картички. Родителите пък се постараха да направят обредни хлябове, сладки и други лакомства, с които подредиха красиви щандове.

При откриването на базара учениците от ІV клас поздравиха присъстващите със стихчета за Бъдни вечер, Коледа и Сурваки. Празнично настроение създадоха изпълненията на коледарите и танцьорите от училището. След откриването на базара бързо бяха изкупени произведенията на изкуството, създадени от ученици и родители.

Нека всяка година с наближаването на този празник да запазим чистотата на мислите и щедростта на сърцето си! Нека доброто ражда добро! Нека традицията продължава!


ВИКТОРИНА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИ

посветена на Световната седмица по предприемачество

На 17 ноември 2015 година в кабинета по география и икономика на СОУ „Васил Левски“ - гр.Вълчи дол, област Варна СИП „Моят бизнес“ с ръководител г-ца Лилияна Златева проведе училищно състезание „ВИКТОРИНА ЗА ПРЕДПРИЕМАЧИ”, посветено на Световната седмица по предприемачество 16 – 22 ноември 2015, организирана за осма поредна година от Джуниър Ачийвмънт България – домакин на Световната седмица по предприемачество за България.

Целта на глобалната инициатива, в която през миналата година се включиха 149 държави и над 8,200,000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие. През изминалите години инициативата бе подкрепена от глобални лидери като президента на САЩ Барак Обама, престолонаследника на Обединеното Кралство принц Чарлз, световноизвестния предприемач Ричард Брансън, музиканта Боно и много други.

В състезанието участваха 4 отбора – „Търговци“, „The big boss“, „Предприемачи“ и „Бизнесмени“, които отговаряха на въпроси от следните категории: „Загадка“, „Отмъщението на зубрачите“, „Шоу бизнес“ и „Храна за размисъл“. След оспорвана борба победи отборът на „Предприемачи“ в състав: Дуйгу Ридванова от 7б клас, Серен Юсеинова от 7б клас и Ицо Славов от 7а клас с резултат 285 точки, на 2-ро място се класира отбор „Търговци“ в състав: Венета Миткова от 7б клас, Ива Димитрова от 7а клас и Стелиян Богданов от 7а клас, на 3-то място се нареди отбор „The big boss“ в състав: Жени Димитрова от 7а клас, Атанас Атанасов и Радослав Тодоров от 7б клас, а на 4-то място остана отбор „Бизнесмени“ в състав: Венета Недева от 7а клас, Теодора Тодорова и Ангел Ангелов от 7б клас.

Всички участници в състезанието получиха грамоти, европейски дневници, символични подаръци и лакомства.

За добрата организация на състезанието се грижиха Стилиана Иванова от 11а клас, водеща и Десислава Иванова – 11а клас, техническо обслужване.

В паузите между кръговете имаше подготвени любопитни въпроси и за публиката под надслов „И ний сме дали нещо на света…“ за български открития и изобретения, които промениха света.

Гости на училищното състезание бяха г-жа Марияна Митева, директор и г-жа Людмила Петкова, помощник-директор в СОУ „Васил Левски“ - гр.Вълчи дол, преподаватели и ученици.

Лилияна Златева,

Ръководител СИП „Моят Бизнес“


ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

На 15 септември от 9:00 часа започна новата учебна година за учениците и учителите от СОУ „Васил Левски“ гр. Вълчи дол. Гости на тържественото откриване бяха народният представител Пламен Манушев и кметът на община Вълчи дол – инж. Пенка Йорданова.

В двора на училището бе открит и бюст-паметник на неговия патрон – Васил Левски. Инициативата за изграждането му е на ръководството на училището, на педагогическия колектив и бивши ученици, и е свързана със 135-тата годишнина на СОУ „Васил Левски“. Финансирането се реализира изключително с дарителски средства. Автор на бюст-паметника е скулпторът Георги Маринов, член на Съюза на българските художници.

Кметът на Вълчи дол раздаде подаръци на първокласниците.Проект

„Шанс за успешно бъдеще”

Петнадесет ученици от СОУ „Васил Левски“ завършиха успешно практика в реална работна среда


15 ученици от СОУ „Васил Левски“ в гр. Вълчи дол участващи в проект „Шанс за успешно бъдеще“, приключиха успешно своето практическо обучение в реална работна среда. Практиката бе с продължителност един месец и се проведе в администрацията на Община Вълчи дол.

Специфична цел на този проект бе да подкрепи ученици, учещи в специалност "Малък и среден бизнес“, като има даде възможност да приложат наученото на практика, да придобият работни умения и мотивация.

Проектът „Шанс за успешно бъдеще” се изпълнява от сдружение „Академия за образователни иновации – Дълголетие“ в партньорство с общинска администрация Вълчи Дол и СОУ „Васил Левски“. Крайни бенефициенти на проекта са 15 ученици от СОУ „Васил Левски“ в гр. Вълчи дол от специалност "Малък и среден бизнес“. Проектът се финансира с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Прочетете още »

ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ
Лятно училище „Ваканция, здравей!” в СОУ”Васил Левски”-гр.Вълчи дол

В изпълнение на заложените в проекта дейности, лятото премина пълноценно и увлекателно за ученици, родители и учители от СОУ „Васил Левски”- гр.Вълчи дол. По желание на учениците, за осмисляне на свободното им време през ваканцията, бяха сформирани клубовете „Млад художник”, „Весело лято”, „Игри сред природата”, „Малкият природолюбител”, „Здравей, лято”, „Млад червенокръстец”, „Баскетбол” и „Футбол”.

Участниците в клубовете „Игри сред природата”, „Весело лято” и „Здравей, лято” събираха билки, учеха се да се ориентират сред природата с компас, играеха на воля не само в двора на училището, но и в градските паркове и на стадиона. Многократно провеждаха походи и състезания в местностите „Кошу баир” и „Горска барака” край Вълчи дол, където пяха, танцуваха и истински се забавляваха. През дъждовните дни те посещаваха градската библиотека, за да си припомнят откъси от любимите си книги в обособените читателски кътове, гледаха любими детски филмчета в интернет-залата, играха познавателни игри със състезателен характер. А може би най-интересно и запомнящо се бе посещението на децата от трите клуба, съвместно със своите родители, в неолитното селище в с.Неофит Рилски. Там те се запознаха с живота на древните хора, опитаха от техния хляб, замесен с брашно от лимец, като опитаха и стрелба с лък, за да добият представа как са ловували хората от неолита.

Учениците от клуб „Млад художник” имаха възможност не само за творчески занимания, свързани пряко с клубната си дейност, но и подкрепиха идеята за изграждане на бюст-паметник на Васил Левски в двора на училището. Заедно със своите родители, те изработиха уникални предмети, които ще представят на благотворителен базар още през първия учебен ден.

Малките природолюбители от едноименния клуб водиха заниманията си сред природата, където обсъждаха правилата за опазването й, събираха билки и природни материали, изработвайки различни предмети и хербарии. Те полагаха грижи и за училищния алпинеум, играха занимателни игри на открито.

Младите червенокръстци съсредоточиха усилията си предимно в доброволчески инициативи. Те подпомагаха възрастни и самотни хора, в партньорство с Дирекция „Социално подпомагане” и пенсионерските клубове в града, а за децата със специални образователни потребности организираха игри, забавления и разходки, за което получиха заслужената признателност на родителите им. Същевременно те не изоставиха и преките си занимания по оказване на първа помощ на пострадали, а за награда посетиха комплекс „Барите”, където играха, плуваха и се забавляваха от сърце.

Клубовете „Баскетбол” и „Футбол” ангажираха децата през лятната ваканция в спортни занимания, укрепваха здравето им и формираха у младите спортисти чувство за отговорност и екипност.

Без съмнение, организираните летни занимания на децата от клубовете по Проект „Заедно постигаме повече”, обедини не само децата и ги научи на доброволчески инициативи, социално включване и партньорство, но приобщи и техните родители, за да станат съпричастни на заниманията на своите деца, като сами се убедят в полезността от реализирането на проекта.
Подготвително лятно училище с бъдещите първокласници и техните родители в СОУ”Васил Левски”-гр.Вълчи дол

Подготвително лятно училище за бъдещите първокласници по проект „Заедно постигаме повече се организира за първи път в СОУ „Васил Левски“. Целта e да се осъществи по-плавен преход от детската градина към училището, по-безболезнено адаптиране, взаимно опознаване: учител-ученици, учител-родители, подпомагане на родителите във възпитанието на децата.

Летните занимания се проведоха през месеците юли и август. През месец юли се организира родителска среща - „Да се запознаем“. Изпратени бяха писма до бъдещите първокласници. Дейностите с децата бяха под надслов „Аз уча, творя, играя.“. Малчуганите се запознаха с училището. Под формата на игри се потопиха в тайния свят на буквите и числата. Най-забавни бяха творческите игри свързани с рисуване, апликиране, работа с природни материали, игрите сред природата. Изявиха се и като добри кулинари при подготовката на сандвичи. Децата посещаваха с желание летните занимания, опознахме се взаимно, създадоха нови приятелства.

Организиран бе тренинг с родителите „У дома има първокласник“. Родителите се запознаха с някои психо-физически особености на децата. Проведен бе експеримент „Как да влезем в обувките на детето“, който имаше за цел да накара родителите да се почувстват в ролята на деца, пред които стои неизвестното. И когато вземат решения да се съобразяват с емоциите и психическото състояние на децата.По време на тренинга изработиха „Общи родителски правила. Дадоха предложения за съвместни инициативи родители-деца. Онези от тях, които вече са имали ученици споделиха своя опит за възпитанието на децата. В края на тренинга получиха „Наръчник за родители - У дома има първокласник“. Родителите се включиха доброволно в инициативата „Ден на майстора“ за освежаване на класната стая.

Чрез проведените дейности родителите стигнаха до извода, че най-важните ресурси за пълноценното развитие на едно дете са семейството и училището.

Провеждането на Подготвително лятно училище с бъдещите първокласници и техните родители е една добра и много полезна инициатива, която ще продължи и през следващите учебни години.

Найден Костов от осми клас се класира на първо място

в състезанието по информатика "Обрешков"

Турнирът “Обрешков” е една от възможностите за откриване на талантливи ученици и развиване на дарбите им. Той стартира през 1975 г. като състезание по математика, а в следващите години – и по физика, химия, биология, информатика. Провежда се ежегодно в сградата на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” гр. Разград.

По информатика се програмира на езика С++. Решават по 2 задачи, оформени в една тема. Всяка задача се тества с по 10 теста, всеки от които носи по 10 точки. Максималният брой точки на задача е 100. Времетраенето на състезанието е 3 астрономически часа.

Найден Костов се класира на първо място в групата VІІІ – Х клас със 185 точки от 200 възможни.

Награждаването на победителите се извърши на 6.03.2015 г. в гр. Разград. Наградите и грамотите връчи директорът на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” на тържествения концерт по повод патронния празник на гимназията.


Състезание „Стани отличник”

На 19.02.2015 г. в актовата зала на СОУ „Васил Левски” се състоя тържество по повод 142 години от обесването на Васил Левски и Патронния празник на училището. „Историята помни… жестокостта в миналото… саможертвата в битките… храбростта и силния дух” , „Историята няма да забрави! Личността, която ни накара да повярваме, че пред олтара на свободата…. Най-святата и мистична жертва е ЧОВЕКЪТ” така водещите ни припомниха събитието и личността, които ни събраха заедно на този ден.


Гости на тържеството бяха: инж.П. Йорданова – кмет на Община Вълчи дол, г-жа П. Пенчева – зам.-кмет, г-н Г.Тронков – председател на Общинския съвет, г-ца В.Георгиева – редактор на общинския вестник „Екип 2000”, директори, учители и ученици. Г-жа М.Митева – директор на СОУ „Васил Левски” поднесе приветствие към присъстващите, което завърши с думите „Ти ни трябваш и днеска, Апостоле!”

„Стани отличник” – така се казва състезанието, което беше представено в три кръга с участието на отбори по двама ученика от VI до XI клас. Състезателите трябваше да отговорят на 10 въпроса, свързани с живота, семейството, дейността, идеите и сподвижниците на Васил Левски, да разпознаят негови снимки и паметници, както и литературни произведения и картини посветени на Апостола. Правилният отговор на първите три въпроса им носеше оценка Среден(3), на шест въпроса – получаваха оценка „Добър(4)”, на девет въпроса – „Мн.добър(5)” и само последният 10 въпрос ги правеше отличници. Те разполагаха и с три джокера – „Помощ от публиката”, „ 50/50” и „Помощ от приятел”. За участниците и публиката, след всеки отговор водещата поднасяше и допълнителна информация, свързана с фактите или събитията около този въпрос. Състезанието беше подготвено от МО по история и цивилизация и география и икономика, в лицето на г-жа Елена Янкова, г-жа Снежана Кирова, г-жа Милена Друмева и г-жа Мария Михалева – учители по история и цивилизация и г-ца Л.Златева – учител по география и икономика. Всички участници се представиха на високо ниво и достойно защитиха класовете, които ги бяха излъчили, както и техните преподаватели.

В паузите участие взеха: вокална група „Медени звънчета” с ръководител г-жа Д.Янакиева с песните „Дяконе, дяконе” и „Кажи ми горо”; клуб „Танци на народите” с ръководител г-н П.Петров с два танца по песента „Притурила се е планината” и „Варненски танц”; и СИП „Аз танцувам” с ръководител г-жа Цв.Тончева с танц по песента „Райна Княгиня”.

В края на тържеството състезателите получиха награди – грамоти и исторически книги, закупени от ръководството на СОУ „В.Левски” и връчени лично от директора на училището г-жа Марияна Митева. Приветствие поднесе и кметът на общината инж.Пенка Йорданова, която изрази задоволство, възхищение и гордост от видяното.

„Ще пазим скъпото име. Ще го носим с чест в сърцата си. Неговият огън ще гори в душите ни. Ще пазим завета му велик навеки.” – с тези думи водещите изразиха на глас мислите на всеки един от присъстващите в залата и закриха тържеството.

Мария Михалева

Достойни за името на Апостола

На 19.02.2015г. се навършиха 142 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Като патрон на нашето училище, Левски е в живота на всеки един ученик – с делото си, със заветите си.

Учениците от началния етап се включиха в тържественото отбелязване на патронния празник с голямо желание и плам. Всеки един от тях, от най-малките до най-големите, събраха материали и подготвиха кът за патрона на училището във всяка класна стая. Четвъртокласниците подготвиха вестник „Шарена палитра“, посветен на живота и делото на Васил Левски. А в самия ден на празника учениците с вдъхновение и гордост рецитираха стихове и сведоха глава в знак на признателност към Апостола. В състезанието „Лъвски скок“, премериха сили, умения и ловкост учениците от 1 до 4 клас. Всеки клас имаше свои представители, които се стараеха да заслужат аплодисментите на публиката и да докажат, че са достойни да учат в нашето училище. Като във всяко състезание и тук имаше победители. В първия етап на състезанието победител стана отбор „Лъвче“ – 1а, 2а класове, а във втория етап победи отбор „Тигърче“ – 3б, 4б класове. По време на спортната надпревара всички заедно – и победители, и победени, и публика – се забавляваха.

Малките възпитаници на СОУ „Васил Левски“ доказаха, че са достойни за името на Апостола. Всеки от тях отнесе в душата си частица от духа на Левски, от неговата човечност и отговорност, от неговата вярност към род и родина.

Марияна Душкова

Празниците няма да бъдат забравени

След новогодишните празници българският народ празнува Атанасов ден, Йорданов ден, Иванов ден и редица други зимни празници. През месец Февруари народът с нетърпение очаква Трифон Зарезан, който е свързан с настъпването на пролетта. По нашите земи този празник има своите традиции. Празнува се от лозари и градинари и е в чест на свети Трифон. Всяка година ученици от МЧК отбелязват с много занимания и развлечения – Свети Валентин. По предложение на активистите от МЧК в училище, тази година беше решено да се представи и християнският празник Трифон Зарезан – импровизирано. По този начин искахме да покажем и припомним на всички, че традициите няма да се забравят, защото това зависи от нас. Подготовката започна с изучаване на историята за свети Трифон, обичаите, свързани с празнуването и приготвянето на празничната трапеза за празника. Николай Радев от XIа клас, облечен в българска народна носия, изпълни обичая зарязване. Иванка Чернева от XIа клас подготви и изнесе информация за празника. Наред с това активистите от МЧК, облечени в народни носии, бяха подготвили питка, с която да почерпят всички. По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро. Всички присъстващи се хванаха и така се внесе празнична атмосфера през голямото междучасие. През целия ден учениците от училищния парламент раздаваха валентинки.

Мария Златинова

Коледно шоу

На 16.12. 2014 година в актовата зала на СОУ "В. ЛЕВСКИ" гр. Вълчи дол се проведе КОЛЕДНО ШОУ с участие на следните училища:

◙ СОУ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ" гр. Вълчи дол

◙ СОУ "НИКОЛА ВАПЦАРОВ" гр. Суворово

◙ ОУ "КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ" с. Стефан Караджа

Гости на шоуто бяха г-н В. ВАСИЛЕВ - председател на Общински съвет; г-жа П. ЙОРДАНОВА - кмет на общината; г-жа М. ДИМИТРОВА - зам. кмет; г-жа К. ПЕТКОВА - секретар на общината, директори, помощник директори, учители и много родители.

Шоуто премина при следната последователност:

1. Модно ревю за ученици /I-IV/ клас от горните училища

2. Конкурс "МИС" и "МИСТЪР КОЛЕДА" за ученици /V-XII/ клас от горните училища

3. Конкурс за най-добре танцуваща двойка за ученици / I-XII/ клас от горните училища

За доброто настроение на всички гости имаше много изпълнения на танцови състави от горните училища.

Победители в различните конкурси станаха:

"МИС КОЛЕДА" - ПАМЕЛА ПАВЛОВА АНГЕЛОВА от СОУ "Никола Вапцаров" гр. Суворово

"МИСТЪР КОЛЕДА" - КРАСИМИР ЕМИЛОВ ВЕЛИКОВ от СОУ "Васил Левски" гр. Вълчи дол.

В конкурса за най-добре танцуваща двойка победители станаха:

1. На първо място се класира двойката на СОУ "Васил Левски" гр. Вълчи дол - ДИЛЯНА ГЕОРГИЕВА от ХА клас и НИКОЛАЙ РАДЕВ от ХIА клас.

2. На второ място се класира двойката на ОУ "В. Левски" село Михалич - ФАТМЕ ИСМАИЛОВА и ДЕНИС САВОВ от VIII клас

3. На трето място се класира двойката на СОУ "Васил Левски" гр. Вълчи дол - БИЛЯНА ГЕОРГИЕВА и ДИМИТЪР ВАСИЛЕВ от IVБ клас

В края на шоуто пристигна ДЯДО КОЛЕДА, придружен от СНЕЖАНКА и 7-те ДЖУДЖЕТА, които поздравиха и връчиха торбички с лакомства на всички участници в шоуто.

Петър Петров

Час на кодирането

Учениците от V до XII клас се включиха в инициативата „Часът на кодирането“. Тя се проведе от 8 до 12 декември 2014 г. и беше организирана от учителите по ИТ. „Часът на кодирането“ е най-голямото обучително събитие на планетата, което достигна до десетки милиони ученици в над 180 страни. Инициативата е на сайта Code.org и дава възможност на децата за 60 минути да направят своите първи стъпки в програмирането. По време на този час се предоставиха забавни задачи, които учениците трябваше да изпълнят. Курсът приключи с издаването на сертификати за участниците. Част от идеите и целите на „Часът на кодирането“ са да научат децата на основите на програмирането, като се забавляват. За тези, на които „Часът на кодирането“ им хареса, на сайта Code.org са разработени серии от уроци: Курс 1, 2 и 3 за ученици до V клас и специален К-8 курс за напреднали.

Светла Стоилова

Доброволци от БМЧК в помощ на пострадалите от наводненията

През месец юни 2014 година, наши сънародници от град Варна преживяха едни от най-тежките си дни след като квартала, в който живеят, бе пометен от водна стихия. Ние: Иванка Чернева, Тони Янакиев, Иван Тодоров, Петя Митончева и г-жа Мария Залатинова доброволци - представители на БМЧК от СОУ "Васил Левски" гр. Вълчи дол, в три последователни дни, помагахме на пострадалите. Първият ден прекарахме в сградата на областният център на БЧК Варна, където участвахме в разтоварването и сортирането на пристигащите помощи от цялата страна. Камиони с вода, храни, дрехи, лекарства, завивки, препарати и др., пристигаха един след друг, което показваше съпричастността на цяла България с трагедията на хората от квартал Аспарухово. Вторият и третият ден бяха особено емоционални, тъй като бяхме в центъра на събитията. Там, раздавайки помощи на бедстващите и разговаряйки с тях, виждахме трагедията от случилото се, изписана по лицата им. Семейства, които бяха изгубили не само домовете и покъщнината си, а и свои близки. Надяваме се, че с присъствието и усилията, които вложихме, сме облекчили поне малко страданието на хората, преживяли кошмара от наводнението.

Мария Златинова

Училищно състезание-игра "ТЪРГ"

Учениците от седмите класове на СОУ "Васил Левски"-град Вълчи дол, посещаващи СИП "Моят бизнес", с ръководител г-ца Лилияна Златева, се включиха в отбелязването на Световната седмица по предприемачество 17 - 21 ноември 2014, организирана за седма поредна година от Джуниър Ачийвмънт България - домакин на Световната седмица по предприемачество за България със състезанието-игра "ТЪРГ", проведено на 17.11.2014г. в кабинета по география и икономика.

Целта на глобалната инициатива, в която през 2013 г. се включиха 140 държави и 7 500 000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света ще вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие.

През изминалите години инициативата бе подкрепена от глобални лидери като президента на САЩ Барак Обама, престолонаследника на Обединеното Кралство принц Чарлз, световноизвестния предприемач Ричард Брансън, музиканта Боно и много други.

Гости на нашето състезание бяха г-жа Светла Иванова - помощник-директор на СОУ "Васил Левски"-гр.Вълчи дол, г-жа Людмила Петкова - помощник-директор на СОУ "Васил Левски"-гр.Вълчи дол, преподаватели и ученици.

В играта "ТЪРГ" се състезаваха Пламена Цонева и Христина Христова от 7а клас и Валери Петров, Сияна Георгиева и Християна Христова от 7б клас при следния регламент:

◙ Играчите участват в търг за 10 бизнеса, които са творчески и новаторски.

◙ За провеждането на търга отговаря аукционерът.

◙ Всеки участник в наддаването разполага с 20 000 Джуниър Ачийвмънт България евро.

◙ На всяка карта има три подсказки за бизнеса.

◙ След като аукционерът прочете и трите подсказки, започва наддаването.

◙ Играчите анонсират своята цена и започват да наддават.

◙ Учениците трябва да вдигат ръка, когато наддават.

◙ Учениците не могат да участват след като похарчат своите пари.

◙ След всяка продажба аукционерът разкрива кой е бизнесът, а новият му собственик прочита на глас информацията на картата за него.

◙ Победител е играчът, успял да закупи най-голям брой бизнеси на най-изгодна цена.

За провеждането на търга отговаряше аукционерът, в лицето на Весела Жекова, ученичка от 7б клас, а технически лица на състезанието-игра бяха Ганилина Душкова и Микаела Петкова от 7б клас.

По време на играта състезателите наддаваха за следните бизнеси:

- Уил Кийт Келог, зърнени храни и закуски корнфлейкс

- Боди Шоп, част от козметичния гигант "Лореал"

- Милтън Хърши, шоколадови изделия

- Дисниленд, увеселителна индустрия

- Бъртън Сноубордс, оборудване за сноуборд

- Нокиа, световен лидер в областта на телекомуникациите

- Сузлон Енерджи, производство на електроенергия от вятъра

- Кока-кола, най-големият производител и търговец на безалкохолни напитки в света

- Ричард Лъдлоу, създател на уебсайта http://academicearth.org (Академична Земя), с лекции от най-добрите университети в света

- Гугъл, интернет търсачка

Победител в оспорваната играта стана Христина Христова от 7а клас, която успя да закупи четири бизнеса на стойност 20 000 ДАЕвро, на второ място с три закупени бизнеса на стойност 16 000 ДАЕвро се класира Сияна Георгиева от 7б клас, а на трето - с два закупени бизнеса на стойност 12 000 ДАЕвро се нареди Християна Христова от 7б клас, на четвърто място се класира Пламена Цонева от 7а клас, която успя да закупи един бизнес на стойност 5 000 ДАЕвро и на пето място - Валери Петров от 7б клас, който не успя да закупи бизнес.

За публиката бяха подготвени любопитни въпроси на тема "И ний сме дали нещо на света!…".

Лилияна Златева,

Ръководител СИП "Моят бизнес"

Снимки »


Рисунка на асфалт

През есента бе организирано мероприятието "Рисунка на асфалт" под надслов "Щастливо лято". В двора на училището учениците от полуинтернатните групи рисуваха на асфалт. На предварително очертаните полета всеки ученик самостоятелно оформи своя рисунка като показа забавни случки от лятната ваканция. Пъстри и наситени цветове обагриха двора на училището. Много родители и минувачи с интерес разгледаха творбите на децата. По усмихнатите лица на малките творци се четеше удоволетворението от направеното. Децата с радост си помагаха и с внимание уточняваха всеки детайл. Облаците, надвиснали над града ни, сякаш усетиха ненавременното си присъствие и отстъпиха място на слънцето, за да стане свидетел на красивите картини.

Недка Георгиева

Снимки »

Стипендианти в конкурса "1000 стипендии"

Две деца от СОУ "Васил Левски" гр. Вълчи дол спечелиха стипендии в националния конкурс "1000 стипендии" на фондация Комунитас. Найден Костов от VІІІА клас се състезава в предметна област Информатика и информационни технологии. Той участва с проект и се класира за изключителна стипендия след защита на проекта пред комисия в гр. София.

Микаела Петкова от VІІБ клас се състезава в предметна област Литература Тя участва в конкурса с есе и се класира за поощрителна стипендия след интервю.

За повече информация

http://www.1000stipendii.org/

Да върнем вярата в доброто

На 15 септември бе даден стартът на националната кампания "Да върнем вярата в доброто" с обръщение - призив на ученици към присъстващите на откриването на новата учебна година. Бяха разлепени флаери в училищната сграда и извън нея с послание към всички "Да върнем вярата в доброто". Активно участие в дарителската кампания взеха ученици от Училищния парламент и Млад червенокръстец.

В инициативата се включиха всички класни ръководители като проведоха час на класа под мотото "Да върнем вярата в доброто".

Средства се събираха в периода от 15.09.2014г. до 18.09.2014 г. Събрана бе сумата от 738 /седемстотин тридесет и осем/ лв. Дарители станаха 75 деца, преподаватели и служители от СОУ "Васил Левски", както и длъжностни лица от общинска администрация. Сумата, която бе събрана е изпратена по сметка, посочена от СРСНПБ.

Благодарим на всички ученици, родители, учители и служители, които се включиха в кампанията "Да върнем вярата в доброто"!


Първи учебен ден

Зън-зън-зън! Зън-зън-зън!

Бие училищното звънче. То отново събра в училищния двор малки и големи ученици, техните родители и учители. Сърцата на всички трепетно очакват откриването на новата учебна година. Но най-развълнувани от всички са първокласниците. Пременени, засмени, с букети в ръце. Те са вече при своите първи учителки г-жа Ганка Радева и г-жа Златка Иванова. Малчуганите днес за пръв път ще прекрачат училищния праг, ще започнат игри и забавления със своите нови приятели, ще тръгнат по пътя на просветата.

Спорна и успешна нова учебна година на всички ученици - малки и големи и на всички учители и родители!

На добър час!

Снимки »